Yaşam

Barışa Adandığı Mektubuyla İçimizi Isıtan Samantha Smith’in Dünyayı Ağlatan Hikayesi!

Barışa davet mektubuyla Rusların bile içini ısıtan Samantha Smith’in hikayesi bir zamanlar tüm dünyayı şok etmişti. Birlikte öğrenelim.

Kaynak:https://nypost.com/2023/06/18/the-gir…

1977 yazında, Manchester, Maine’de bir kız öğrenci olan Samantha Smith, İngiltere Kraliçesi’ne tahttaki 25. yılını kutlayan bir mektup yazdı.

Kraliçenin uşağı cevap verdi ve mektubu yazdığı için ona teşekkür etti. Samatha mektubu geri aldığı için çok mutluydu.

Samantha, Soğuk Savaş döneminde Amerika Birleşik Devletleri ile Sovyetler Birliği arasındaki gerilimin nükleer savaş tehdidini artırmasıyla alarma geçti.

Samantha, annesi Jane’in önerisi üzerine kalemini tekrar eline almaya ve Sovyetler Birliği’nin yeni lideri Genel Sekreter Yuri Andropov’a yazmaya karar verdi.

Önce, ‘Yeni işiniz için tebrikler’ dedi. “Rusya ve ABD’nin bir Nükleer savaşa girmesinden endişeleniyorum… Savaşa oy verecek misiniz, vermeyecek misiniz?” “Lütfen mektubuma geri dönün,” diye bitirdi Smith.

O andan itibaren Smith ailesinin hayatı asla eskisi gibi olmayacaktı.

Samantha’nın mektubunun Rus devlet gazetesi Pravda’da yayınlandığı haberi aileye ulaştığında, yerel, ulusal ve uluslararası medya aniden aileye döndü ve ‘Amerika’nın En Genç Büyükelçisi’ hakkında daha fazla bilgi istedi.

“İngiltere, Avustralya, Almanya ve Bulgaristan’dan televizyon ekipleri vardı.”

“Aileyi ön sundurmalarında fotoğraflamak için Paris’ten bir fotoğrafçı bile geldi.” Annesi, Sovyetler özel izin alarak televizyon ekibini Manchester’a gönderdi’ diye yazıyor.

25 Nisan’da Andropov’dan bir mektup geldi.

Rus general, dünya çapında barış arzusunu anlattığı mektuptan da etkilendi. Andropov ayrıca mektubunda Samantha ve ailesini Rusya’ya davet ediyordu.

Samantha, Temmuz 1983’te Sovyetler Birliği’ne vardığında Rus Genç Öncüleri tarafından karşılandı.

Çok geçmeden her televizyon kanalı Samantha ile röportaj yapmak için çabalıyordu. Samantha büyük bir ün kazandı ve birçok televizyon programında yer aldı.

Samantha, Kobe’deki Uluslararası 21. Yüzyıl Çocukları Sempozyumunda konuşmak için Japonya’ya bile gitti ve biraz Japonca konuşmayı öğrendi.

Ancak 25 Ağustos 1985’te bir trajedi yaşandı!

Bir ‘Lime Street’ bölümü çekmek için Londra, İngiltere’ye gittikten sonra Samantha ve babası uçakla eve dönüyorlardı. Uçak, Maine, Auburn-Lewiston’daki küçük bölgesel havaalanına inmeye hazırlanıyordu.

Uçak sis ve hafif yağmurda iniş yapmak üzereyken piste çok alçaktan ve hızlı bir şekilde yaklaştı.

Pistten yaklaşık bir buçuk kilometre uzakta kavak ağaçlarına çarptı.

Gemide Samantha ve babası da dahil olmak üzere sekiz kişi öldürüldü.

Samantha öldüğünde sadece 13 yaşındaydı. Birçok devlet adamı, Samantha’nın evde oturan annesine üzüntülerini dile getiren mektuplar yazdı.

Ekim 1985’te, uçak kazasından iki ay sonra, Jane Smith, Amerika Birleşik Devletleri ve Sovyetler Birliği arasında daha iyi anlayışı teşvik etmeye adanmış bir vakıf olan Samantha Smith Vakfı’nı kurdu.

Vakfın kurulmasından sadece bir ay sonra Amerika Başkanı Ronald Reagan ve Sovyet Genel Sekreteri Mihail Gorbaçov İsviçre’de bir araya gelerek iki ülke arasındaki müzakereleri ağırlaştırma konusunda anlaştılar.

“Amerika’nın En Genç Büyükelçisi” Samantha Smith, o zamanlar bir umut ışığıydı.

Bazılarına göre Samantha’nın bu küçük ama güçlü çabası savaşı engelleyen sebep oldu. Ne düşünüyorsun?

tuzlucahaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu