Haber

Çinli Gönüllüler, Çinli Kurtarma Ekipleri ile Deprem Mağdurları Arasındaki İletişim Sorununu Çözmek İçin Seferber Oldu

Xinhua yazarları Wu Si, Wu Siyang ve Cui Xiaoqiang

GUYANG, 17 Şubat (Xinhua) — 31 yaşındaki Guo Guoying, son birkaç gündür kendini Türkiye’deki deprem yardımına adadı.

Çin’in güneybatısındaki Guizhou eyaleti Anshun’daki bir dil eğitim merkezinin lideri olan Guo, yurt dışında güçlü bir deneyime sahip ve birçok yabancı arkadaşı var.

6 Şubat’ta Türkiye’nin ağır can kaybına neden olan şiddetli depremlerle sarsılmasının ardından Çin, Türkiye’nin depremden etkilenen bölgelerine insani yardım sağlamak için çok sayıda arama kurtarma ekibi gönderdi.

İki depremin meydana gelmesinden bir gün sonra, Türkiye’de kurtarma çalışmalarına katılan bir arkadaşı, Guo’ya orada irtibat takviyesi sağlayabilecek herhangi bir Çinli tanıyıp tanımadığını sordu.

Bu çağrıyı aldıktan kısa bir süre sonra bir WeChat kümesi kuran ve dil açığını kapatabilecek gönüllüleri davet eden Guo, “Dil eğitimi ile uğraşıyorum ve yurt dışından bazı arkadaşlarım var. Yardımcı olmak için elimden geleni yapmaya can atıyorum. ihtiyacı olan insanlar.”

Çince, İngilizce ve Türkçe gibi farklı dillere sahip 100’den fazla gönüllü gruba katılarak yardım çalışmalarına destek verdi.

Guo daha sonra gruba katılan her gönüllünün adını, milliyetini, dilini, ikametgahını ve ekipleri destekleyebileceği süreyi kaydetti.

Gerçek adını açıklamak istemeyen Çin’in güneybatısındaki Sichuan eyaletinden bir teklif sahibi olan Panda Rush, daha önce iki deprem yaşamıştı. Ayrıca kümeye yeni kayıtlar hakkında bilgi toplamada Guo’ya yardım etti.

Gönüllü, Türkçesinin zayıf olmasına ve çeviri konusunda yardımcı olamamasına rağmen yine de gruba katılmak ve elinden gelenin en iyisini yapmak istediğini söyledi.

Guo, Türkiye’ye yardım eli uzatan Zhang Huiying’i tanıdığında da hoş bir sürpriz yaşadı. İkili, Çinli arama ve kurtarma grupları ile ihtiyaç sahipleri arasındaki irtibat boşluğunu kapatmak için birlikte çalıştı.

Guo, gönüllüleri işe almaktan sorumluydu ve onları arama kurtarma gruplarının ihtiyaçlarına göre atadı. Tüm bunların ortasında Zhang, ekiplerin etkilenen bölgelere ulaşmasına yardımcı olmak için gönüllüleri koordine etti, yerel cep telefonu limitleri için başvurdu ve onları depremlerle ilgili son gelişmeler hakkında bilgilendirdi.

Çin ile Türkiye arasındaki saat farkı nedeniyle, Guo ve Zhang, WeChat’te sorulan soruların hemen yanıtlanmasını sağlamak için sırayla uyanık kaldılar.

Guo, “Bir dakika bile bir hayat kurtarmaya yardımcı olabilir,” dedi.

9 Şubat’ta kümedeki 16 gönüllüden oluşan ilk küme, kurtarma çalışmalarında Çinli ekiplere yardımcı olmak için yola çıktı. Gönüllülerden 12’si Türkiye’den ve dördü Çinli uluslararası öğrencilerdi.

Zhang, gruplarla koordinasyonun yanı sıra birinci basamakta kurtarma çabalarına dahil oldu. Hatay’da arama kurtarma ekipleriyle birlikte kırsal bölgelere giderek giyecek, gıda ve diğer ihtiyaç malzemelerini dağıttı, hatta kan bağışında bulundu.

Şu anda bazı Çinli arama kurtarma ekipleri Türkiye’deki görevlerini tamamlarken, gönüllüler de yardım malzemelerinin dağıtılmasına yardımcı olmaya devam ediyor.

Guo, şu anda gönüllülere manevi danışmanlık şeklinde yardım etmeye çalıştığını ve onlarla iletişim halinde olacağını söyledi.

hadim-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu