Haber

Özgür Özel: 3-4 kişinin istifa edeceği söyleniyor ama bu partinin 3.600 kahramanı var

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, İzmir’de belediye başkan adayları tanıtım toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

ANKA Haber Ajansı’nın haberine göre, Erzincan’ın İliç ilçesindeki siyanürlü altın madeninde meydana gelen heyelanla ilgili konuşan Özgür Özel, “Aklımız, gözümüz, kulağımız İliç’te. 9 işçi büyük bir toprak yığınının altında kaldı. Kurtarılmaları için umutluyuz ama geçen saatler umutlarımızı tüketiyor.” “2 başkan yardımcımız, 4 milletvekilimizle bölgedeyiz. Arkadaşlarımız gelişmeleri an be an bize bildirmekle kalmıyor, ön raporlarını da hazırladılar. Ön raporları korkunç bir ihmali işaret ediyor” dedi.

‘SOMA’DAKİ AÇIK FAKAT SONRA AİLELERİN AKTARDIĞI HİKAYELERİN BENZERLERİ VAR.’

Manisa’nın Soma ilçesinde 301 madencinin hayatını kaybettiği patlamada ihmal örneklerinin bulunduğunu belirten Özel, şöyle konuştu:

“Bu rapor önümüzdeki günlerde lider yardımcılarımız ve milletvekillerimiz tarafından açıklanacak ama hikayenin tamamını dinlediğimde bariz bir afet ve felaket sonrasında hayatını kaybedenlerden ailelerin duyduğu ve anlattığı hikayelere benzer hikayeler var. Soma’da. Hele ki bir gün bu insan kitlesi bizi de ilgilendirecek. Bu kadar yüksek bir yığın eninde sonunda hepimizi alıp götürecek diye bir söz var. Canından endişe ettiğimiz 9 işçiden 8’i oraya muayeneye gitti. Ortaya büyük bir çatlak çıktı. Yani bir çatlak oluştu ve yokuş kaymadan dakikalar önce, canlarını hiçe sayarak ya da birilerinin talimatıyla oraya gidiyorlar. “Canları hiçe sayılarak soruşturma yapıyorlar. Bildiğiniz gibi 9. isim aracın içerisinde yer alıyor. Umarız kendilerine yaşam alanı yaratabilecek bir konteyner ya da araç içerisindedirler. Çok büyük yığınların dibinde değil, rahatlıkla kurtarılabilecek bir yerde.”

‘ALTIN ​​İLK YÖNTEMLE ARANIYOR’

Bölgedeki CHP heyetinin, her geçen saat artan kaygıyı ortadan kaldıracak hızlı bir arama kurtarma operasyonuna tanık olmadıklarını aktardığını belirten Özel, “Şunu söylemem gerekiyor ki kamuoyunun daha hızlı bilgilendirilmesi gerekiyor. Bu konuyu şeffaf bir şekilde ve sıklıkla dile getiriyoruz. Ama asıl sorun yıllardır orada bir direnişin olması.” Neden orada? Açık ocak madeni var. Büyük kayalar mekanik işlemlerle kuma dönüştürülür. Altın, oradan üzerine siyanür damlatılarak saflaştırılıyor. Burada altın madeni ilkel, terkedilmiş, terk edilmesi gereken, Afrika halkının canını hiçe sayan bir prosedürle işletiliyor. Açık Avrupa Birliği’nin altın madeni aramalarına getirdiği kısıtlama ve yasaklar ortadayken, bu çalışma buradaki hayata hiçe sayılıyor. Buradaki siyanürün yer altı sularına ulaşması, nehre ulaşması, yağmurla toprak tarafından emilmesi ve yer altı su kaynağı yoluyla nehirlere ulaşması büyük bir çevre felaketine ve büyük felakete neden olacaktır. Sağlık açısından risk teşkil ediyor” dedi.

‘ŞİRKETE 2022 YILINDA 16 MİLYON LİRA CEZA CEZASI VERİLDİ, BİRKAÇ SONRA 222 MİLYON LİRA VERGİ BORCU BİTİRİLDİ’

Madende 2022 yılında siyanür sızıntısı olduğunu hatırlatan Özgür Özel, Anagold Madencilik şirketine 16 milyon lira ceza kesildiğini ancak birkaç ay sonra şirketin 222 milyon liralık vergi borcunun affedildiğini belirtti. Firmanın bu kararla ödüllendirildiğini belirten Özel, şöyle devam etti:

“Çok ikincil gibi görünse de bir tavır sergilemek adına bu madenin kapasite artış raporunun altında Murat Kurum’un imzası var. Şimdi bu artışa ‘Biz sadece çevre değerlendirmesine imza attık’ diyor. 3 katı diyorsunuz. 4 kat kapasite artışı çevreye zarar vermeyecektir.” İmzaladınız, bugün belli oluyor. Ayrıca 2022 yılında bu madendeki sızıntıyı endişeyle takip ettik. Ne oldu? Maden 3 ay süreyle durduruldu. Ne olduysa 16.2 milyon lira ceza kesildi. Daha sonra faaliyete geçti. Peki bundan sonra ne oldu? Birkaç ay sonra Meclis’e getirilen yasayla 16 milyon lira ceza kesilen bu şirketin 222 milyon liralık vergi borcu affedildi. Bu hükümet şirketi cezalandırmayı değil ödüllendirmeyi seçti. Bu ön rapordan spekülatif olmayan arkadaşlarımızın aktardığı bilgilere dayanarak, tamamen bilgiler ve Meclis kayıtlarına dayanılarak, kurumsal kayıtlara dayanmaktadır. “Bu bir bilgidir. Bunun dışında birçok şüphe ve endişe yaratacak bir takım ilişki ağları üzerinde de çalışıyoruz. Birçok arkadaşımız bu konularda somut bilgiler paylaştı, biz de sizlerle paylaşmaya çalışacağız. “

‘YEREL ORTAK DA SORUMLU, FARK YARATMAYA ÇALIŞIYOR’

Özgür Özel, kazanın meydana geldiği maden şirketinin yerel ortağı Çalık Holding’e ait Lidya Madencilik şirketinin, “Operasyonel sorumluluğumuz yoktur” açıklamasına ilişkin soruya ise şöyle yanıt verdi:

“Artık yüzde 80’i yabancı bir şirketin payı yüzde 20’dir. Eğer oraya finansal yatırım yapıyorsanız, oradan altın çıksın diye yatırım yapıyorsunuz. Yumurta üretimine yatırım yapmıyorsunuz. Yatırım veriyorsanız” Altın üretecek şirkete destek olun, oradan elde edilen kârdan payınızı alın, bir şeyden müştereken sorumlusunuz, kanun şunu diyor, akıl şunu söylüyor, vicdan şunu söylüyor, şimdi kendilerini bu işin içinden çıkarmaya çalışıyorlar, kamu yönetimi ve hükümetle olan yakın ilişkileriyle, olmaması gereken bir şekilde altının oradan çıkarılmasını bekleyip izlemişler, daha doğrusu teşvik etmişler, kaynak sağlamışlardır. Milletin sağlığı ve canı uğruna sorumluluktan kaçılamaz.”

‘AYNI ŞEYİ SOMA’DA DA YAŞADIK’

İzmir’de benzer madenlerin olup olmadığı ve CHP’nin bu konuda çalışma yapıp yapmayacağı yönündeki soruya Özel, “Öncelikle ‘İliç’teki maden için ne önerirsiniz?’ diye sorarsanız bunların bir an önce kapatılmasını tavsiye ederiz. Bu madenlerin bu yöntemle denetlenmesi, hasarın uzun süre ertelenmesi, felaketin ise bir gün ertelenmesi anlamına geliyor. “Aynısını Soma’da da yaşadık. Bugün İliç’te de bunu yaşadık. Yıllardır çevre mücadelesi verenlere terörist muamelesi yapanlar, çevre aktivistlerini her fırsatta jandarma araçlarına atan, gözaltına alıp korkutucu gözaltılar yapanlar ve bunun talimatını verenler bu trajedinin sorumlusudur, “dedi.

‘MAYIS AYINDA YÜZDE 51,5 İLE YÜZDE 48,5 KİRA VE ARSA GELİRİ YAPTI’

“İzmir’de verilen büyük çevre mücadelesini biliyoruz, ilk günden bu yana bu direnişin arkasındayız” diyen Özel, şöyle konuştu: “Mayıs ayında bu konuda istenilen sonuç alınsaydı şimdi şu anda karşımızda bir yönetim anlayışıyla karşı karşıya kalacaktık. tüm bu sorunlara çözüm buluyor. Ancak yüzde 48.5’i yüzde 51.5’le kâr ve yağma kazandı. Çevrecileri düşman görenler kazandı. Çevreyi kâr uğruna başkalarına verenler kazandı. Toplumun sorumluluğuyla mücadele edeceğiz. Ana muhalefet. Ancak vatandaşlarımıza da şunu söylüyoruz. Sandıklara gidip oy verdiklerinde, yaşananları düşünüp ona göre oy vermeleri gerekiyor. “Gereklidir. Bu felaketlere sebep olanların siyasi olarak engellenmesi seçmen dışında hiç kimsenin gücü ve iradesinde değildir. Bunları durdurmak milletin elindedir” dedi.

‘ÖNCEKİ BELEDİYE BAŞKANLARIMIZIN ÇABALARI BAŞIMIZIN TAÇIDIR’

Başkan Özgür Özel’in İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in neden yeniden aday gösterilmediği sorusuna yanıtı şöyle oldu:

“Önderimiz Tunç’u seviyoruz. Objektif kriterler uyguladık. İzmir’deki CHP belediye yönetimi, tüm engellemelere rağmen çok ama çok değerli işler yaptı. Ancak İzmir seçmeninin beklentisi haklı olarak yüksek. Notları da az. Konuştuk.” Sayın liderle bu konuda İzmir’de çok daha yüksek, İzmir genelinde, belki de ülkenin başka coğrafyalarında yaptığı çalışmalarla yüksek takdir oranları yakalayabilen, İzmir halkının da deneyimlediği belediye başkanlarımızdan biriyiz. yenilik, gençleşme, dinamizm ve yaptığımız tüm profil araştırmalarında İzmir’in birçok ilçesinde İzmir’de kadınların ellerinin dokunuşu, Cumhuriyet kadınlarının elleri. Kadınların da listede yer alması yönünde talep vardı. . Bu yüzden listede 9 kadın var. Bu bir kadın devrimidir. Bu nedenle 40 yaş altı 12 genç listede yer alıyor. Bugün İzmir’in ve İzmir’in geleceğini yönetecek çok değerli isimlere görev verdik. Türkiye’den önceki belediye başkanlarımızın her biri listede. “Onların çabaları bizim şan ve şerefimizdir. Partimize katkı yapacaklardır ama bugün bu ekip yarın İzmir’de CHP belediyeciliği anlamında bir devrimi gerçekleştirmeye adaydır.”

‘3-4 KİŞİ İSTİFADAN SÖYLENİYOR, ANA KAHRAMANLAR BAŞVURU YAPAN ANCAK ADAY OLAMAYAN 3 BİN 600 KİŞİDİR’

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Özgür Özel, aday seçim sürecine ilişkin detayları paylaşarak gelecekte aday gösterilmeyen belediye başkanlarıyla görüşüp görüşmeyeceği sorusuna yanıt verdi. Özel şunları söyledi:

Adaylık sürecinde zaten hepsiyle ve randevu isteyen herkesle görüştük. Daha önce hiç tanışmadığımız insanlarla iki kez buluştuk. Bundan sonra da buluşmaya devam edeceğiz. Hatta bazı arkadaşlarımıza görev bile verdik. Bu görevleri kabul eden arkadaşlarımız var, ‘Biraz düşünmek istiyorum’ diyen arkadaşlarımız var. Partizanlık bunu gerektirir. Bir yere aday oluyorsunuz, 40 aday var. Bir kişiyi seçiyorsun. Profil anketine çeşitli kriterlerle bakıyorsunuz, profili uygun olanları aday anketine giriyorsunuz. Anket sonuçlarına göre sahadan 46 milletvekili bize rapor sundu. Raporlara, ilin, ilçenin raporlarına bakıyorsunuz ve bir karar veriyorsunuz. 40 kişiden biri. Geriye kalan 39 kişi ‘Ben seçilmedim’ diyerek gücenip çalışmazsa bu parti olmaz.

Bugün Türkiye’de 3-4 kişinin istifa edeceği konuşuluyor. Gazete manşetlerinde, eteklerinde, iç sayfalarında yer buluyorlar. Esasen bu partinin aday olan ama aday olamayan 3 bin 600 kahramanı var. Ertesi sabah adayımız bana ‘Saat 08.00’de telefonum çaldı. Yorgundum, yeni uyandım. Adayımız bana ‘Haydi Cumhurbaşkanım, emriniz altındayız, çalışalım’ dedi. Bu partizanlıktır. Partizanlık, aday olmayınca üzülmek, kaçmak, başka yere gitmek, düne kadar rakip gördüğünüz partilere, gelse İzmir’in iliğini, kemiğini sömürecek partilere katkıda bulunmak demek değildir. Bunu önümüzdeki günlerde göreceksiniz. Bu partinin isyan eden, itiraz eden, başka partilere giden, istifa eden, adını duyuran dört üyesini değil, bunlara boyun eğmeyen, partisi ve şehri için canla başla çalışan kahramanlarını da tebrik ediyorum. “Bu kahramanlar ana manşetlere çıkması gerekenler, haber olması gerekenler, son dakika haberi olması gerekenler.”

CUMHURBAŞKANI ADAYLARI NEDEN DEĞİŞTİ?

İzmir’in Karaburun ve Çiğli belediye başkan adaylarının neden değiştiği sorusu üzerine Başkan Özgür Özel, “Bazen seçmen sesini verir, sesini duymak lazım. Toplantıyı yaptığımız arkadaşlardan Uygar ile konuştuk. Dün değiştik ve birlikte yürümeye, çalışmaya, siyasete girmeye karar verdik. Akşam başka bir arkadaşımızla da buluştuk. Kendisi birkaç gün düşünecek, sonra bize nasıl katkıda bulunabileceğini anlatacak. Her zaman görüşeceğiz. birlikte çalışmaya devam edin. Partilerde değişiklik olur. CHP’de değişiklik olursa bugün bir belediye başkanının yaş ortalaması 45, hatta benden 4 yaş daha genç. Her türlü devrim İzmir’e yakışır. . Türkiye genelinde kadın aday oranına bakın, İzmir’de 30’da 9’luk oran kadın devrimidir. İzmir’in Cumhuriyet tarihi boyunca bugüne kadar 6 kadın belediye başkanı olmuştur. 1 Nisan’da 9 kadın.” belediye başkanımız. Bu devrimi İzmir kadınlarına, Atatürk’ün kızlarına ve hanımlarına, Atatürk’ün gençliğine emanet ediyorum” dedi.

Özel, Çeşme adayının değişip değişmeyeceğine de değinerek, “CHP adaylarını tanıttı, bundan sonra değişiklik AKP’li belediye başkanları ve yeni adaylarımız tarafından son teslim töreninde yapılacak. Başka bir değişiklik yok.”

(HABER MERKEZİ)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
escort
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort
adalar escort
arnavutköy escort
ataşehir escort
avcılar escort
bağcılar escort
bahçelievler escort
bakırköy escort
başakşehir escort
bayrampaşa escort
beşiktaş escort
beykoz escort
beylikdüzü escort
beyoğlu escort
büyükçekmece escort
çatalca escort
çekmeköy escort
esenler escort
esenyurt escort
eyüp escort
fatih escort
gaziosmanpaşa escort
güngören escort
kadıköy escort
kağıthane escort
kartal escort
küçükçekmece escort
maltepe escort
pendik escort
sancaktepe escort
sarıyer escort
şile escort
silivri escort
şişli escort
sultanbeyli escort
sultangazi escort
tuzla escort
ümraniye escort
üsküdar escort
zeytinburnu escort
istanbul escort
betturkey
jojobet
deneme bonusu veren siteler